Vaideeni.

Traditii: Vaideeni

Traditii: Vaideeni
oi la pascut

Din cauza vietii dure a pastorilor, necazurilor pricinuite lor de natura inconjuratoare, dar si de anumite intamplari nefericite ce s-au abatut asupra turmelor, acestia au pastrat cu sfintenie anumite obiceiuri legate de anumite sarbatori de peste an si le-au transmis urmasilor, din generatie in generatie.
Lista traditii:
Transhumanta

Urcatul si coboratul oilor de la munte, plecarea lor din sat spre diferite regiuni din tara, este marcata si ea prin diverse manifestari, de aceasta data prin anumite activitati de munca (iernatul, tunsul oilor, formarea tarlelor s.a.)
Sanzienele

Cu aceasta ocazie, in sat se aduna flori de sanziene, se impletesc coronite (cate fete in casa, atatea coronite). Batranele aduna flori de sanziene, le leaga snop, le stropesc cu apa la fantana sau la tutul si le leaga in podul casei. Fetele se duc la fantana, se stropesc cu apa impreuna cu baietii, aduc coronitele acasa si le pun la icoane, sa le aduca noroc si sa le apere de rau.

Vaideenii sunt in fiecare an gazda nedeii moderne "Invartita Dorului", festival folcloric ce reuneste formatii pastoresti din toata tara. Prima editie a nedeii pastoresti "Invartita Dorului", a avut loc in anul 1968, cand la initiativa profesorului Vartolomei C. Todeci, vechea traditie populara, tinuta din vremuri imemoriale pe crestele muntilor Carpati, a fost organizata in ,,inima satului,, Vaideeni.

Din batrani se spune ca numele de "invartita dorului" vine de la o doina cantata de un cioban tanar care se topea de dorul mandrei sale. Coborand noaptea in sat, feciorul a mers la iubita lui pentru a-si potoli dorul, insa fata nu i-a raspuns iar el, de suparare, a plecat cantand prin sat.

De atunci s-au scurs 40 de editii de ,,Invartita Dorului,, festival pastoresc organizat intr-un loc al carui nume graieste de la sine - platoul de la Fantana Dorului.
La Inaltare
La Inaltare - 40 de zile dupa Pasti - se pune la porti leustean cu care copii se bat, crezand ca acel care te atinge primul iti ia puterea.
Lasatul Secului

La "lasatul secului"(inceputul postului Pastelui), se practica obiceiul opaitatului ("Alimari"). Se aprind focuri mari, iar tinerii, avand opaite (torte confectionate de ei), le invart deasupra capetelor si canta potrivit specificului locului si obiceiului.
Prima zi a anului

Prima zi a anului este dedicata crescatorilor de oi, ocazie cu care la Caminul Cultural are loc o frumoasa serbare populara. La aceasta serbare participantii vin imbracati in cele mai frumoase costume cu specific ciobanesc, sa joace si sa cante "ca la noi".
Obiceiuri de inmormantare

Indiferent de varsta celui care a murit, timp de 3 zile, se face priveghiul, in timpul caruia se povestesc fapte si intamplari din viata celui disparut. Cand moare un fecior, un grup de prieteni merg in padure si aduc un brad pe care-l impodobesc si il pun la mormant, considerand ca tanarul s-a insurat; daca moare o fata, i se face o cununa si i se pune la mormant, iar ea este imbracata in mireasa.
Obiceiuri de nunta

Nunta presupune mai multe etape, obiceiuri precum petitul miresei de catre baiat si familia acestuia, plimbarea mirelui prin localitate insotit de fratele mirelui (acesta poate fi fratele natural sau un baiat socotit ca atare) pentru a invita satenii la nunta si pentru a-i imbia cu bautura din plosca acestora, impodobirea bradului cu florile culese de asa-zisele "mirese", alaiul nasilor catre casa miresei, etc.

Alte stiri

adauga si tu
Traditii: VaideeniTraditii: Vaideeni

Din cauza vietii dure a pastorilor, necazurilor pricinuite lor de natura inconjuratoare, dar si... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre VaideeniPagina in care spui si gasesti totul despre Vaideeni

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Vaideeni - Valcea!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Vaideeni - Valcea!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

toate stirile
VaideeniIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Vaideeni

Trimite pe mail acum!
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ivajcTxrYJlgxEvS

Yo, good liookn out! Gonna make it work now.

 

JqjmqMxldbBPMIdwmx

yZrp7x fygktzmkudpi

 

oDGFTzfNuqetfKywGo

7oGY2x , [url=http://ypeplevbaavc.com/]ypeplevbaavc[/url], [link=http://agfgaftqasit.com/]agfgaftqasit[/link], http://aqgniioiayto.com/

 

idaBPhGgZQJN

N4gS1u zwyrvjqdcccj

 

TuTCvMbP

eoybnT , [url=http://ravdjakueher.com/]ravdjakueher[/url], [link=http://aiauajbglgbm.com/]aiauajbglgbm[/link], http://wqibzwucylbc.com/

 

That's a cunning ans

That's a cunning answer to a chlnaengilg question

 

Super

Super inoatmfrive writing; keep it up.

 

I waentd to spend a

I waentd to spend a minute to thank you for this. http://zfyihxhss.com [url=http://saktubsg.com]saktubsg[/url] [link=http://mcegxsyglab.com]mcegxsyglab[/link]

 

Wow! Great to find a

Wow! Great to find a post knkonicg my socks off!

 

Hey, that's a clever

Hey, that's a clever way of thnkiing about it. http://coormrcs.com [url=http://hidamq.com]hidamq[/url] [link=http://tqmhmxi.com]tqmhmxi[/link]